Endometriózis, és egy lehetséges kísérleti gyógymód

Az endometriózis egy meglehetősen gyakori állapot, mely a termékeny korú nők mintegy 10 %át érinti, elsősorban kismedencei-alhasi fájdalmakat, és meddőséget okozva. A diagnózis vagy indirekt módon, néha korlátozott értékű képalkotó vizsgálatokkal, vagy műtéti úton lehetséges, és az optimális kezelési stratégia is várat magára.

Az endometriózis kezelése szintén lehet sebészi vagy gyógyszeres, esetleg mindkettő. Az általánosságban használt gyógyszerek megzavarják a menstruációs ciklust, és a gyógyszer elhagyását követően az állapot ismételten fellángolhat. A műtéti megoldás igen egyszerű lehet, azonban mégis csak műtét, és nincs garancia arra, hogy az állapot nem újul ki.

Az endometriózis kialakulásának néhány tényezője mára igen jól kutatott és dokumentált, többek között a gyulladásos folyamatok, az immunrendszer egészséges működését befolyásoló tényezők, a mind helyi, mind szisztémás megnövekedett oxidatív stressz. Emiatt is fontos olyan új kezelési lehetőségek kifejlesztése és kutatása, amelyek az endometriózis kialakulásában szerepet játszó folyamatokat célozzák, főként a gyulladásos és oxidatív stresszfolyamatokat befolyásolva.

Nogueira Neto J. és munkatársai 2011-ben számoltak be egy a kísérleti eredményről az Acta Chirurgica Brasileira sebészeti folyóiratban, melynek témája a Copaibaolaj hatására bekövetkezett változások elemzése volt, patkányokon kialakított kísérleti endometriózis esetén. Patkányokban kísérleti endometriózist hoztak létre, majd az állatokat két csoportra osztották. A kísérleti csoport napi 0,63 ml/kg/nap copaiba olajat (Copaifera langsdorffii), míg a kontroll csoport  1 ml/100 g/nap fiziológiás sóoldatot kapott szájon át. Mindkét csoport 14 napig kapta a szereket gyomorszondán át. A két hetes periódus leteltével a kísérleti állatokat elaltatták, és a kísérleti endometriózis során beültetett méhnyálkahártya szigeteket megvizsgálták. Tömeg, térfogatmérések és szövettani elemzések is történtek.

A Copaiba-olaj szájon át történő adagolásának biztonságosságát egy korábbi vizsgálatban, szintén laboratóriumi körülmények között, ún. standardizációs eljárás keretében határozták meg. Az alkalmazott dózis szövettanilag sem okozott a májsejtekben elváltozást.

Az eredmény szembeszökő lett! A méhnyálkahártya szigetek tömegében és térfogatában is komoly különbség mutatkozott a két csoport között. A kontroll csoportban a kiindulási és végállapotban jelentős növekedés mutatkozott, míg a copaiba olajjal kezelt egyedekben a méhnyálkahártya szigetek mérete látványosan csökkent. A statisztikai analízisek alapján is hatásosnak bizonyult a copaiba olaj kísérleti endometriózisban.

Forrás:

Nogueira Neto J. et. al. Changes in the volume and hystology of endometriosis foci in rats treated with copaiba oil (Copaifera langsdorffii) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22030810/

Mik is azok a Copaiba-fák?

A copaiba fák csoportja, egy több fajból és alfajból álló növénytörzs, a Dél-Amerikai kontinensen. Tagjai 7-13 méteresre nőnek, és akár 400 évesek is lehetnek.

Elsődleges biológiai szerepe szerint a Copaiba olaj a növény méregtelenítő kiválasztásának terméke, és védelemként szolgál különböző állatok, gombák és baktériumok ellen. A népi gyógyászatban gyulladáscsökkentőként, váladékozás csökkentésére, húgyúti fertőtlenítőként, daganatok kezelésére, tetanusz ellen, bronchitisz, szifilisz, bőrbajok fekélyek és sebek gyógyítására használják.

A Copaiba olajat s fa nedvének lecsapolásakor keletkezett gyantából nyerik desztillációs eljárással

Tudományos kutatások során a Copaiba olaj számos előnyös tulajdonsága mutatkozott meg, elsősorban gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, antioxidáns hatások tekintetében történtek vizsgálatok. Néhány baktériumtörzs ellen kifejezetten hatékonynak bizonyult, és gátolta a tumorsejtek növekedését melanoma esetében in vitro, azaz laboratóriumi körülmények között, nem élő szervezetben, hanem sejtkultúrákon vizsgálva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.