A természettől való elszakadás anyagcserénk evolúciójának tükrében

Az élet létrejöttének elméleteit, és az élet törzsfejlődésének elméleteit sokan, és sokféleképpen kutatták és magyarázták már el nekünk. Amiben teljesen biztosak lehetünk, hogy a fajok törzsfejlődéséhez IDŐ kellett, és hogy folyamatosan, fokozatosan történt, a környezethez való alkalmazkodás céljából. Az élőlények a környezetből felvehető tápanyagok minősége, időbeli, ciklikus változásai és a környezeti terheléshez való optimális alkalmazkodás miatt különböző anyagcsereutakat voltak képesek kifejleszteni. Ezeket az anyagcsereutakat szabályozó enzimeket genetikai anyagaikban, gének formájában kódolták. Ezek között vannak olyanok, amelyek folyamatosan megnyilvánulnak, más esetekben ezek az enzimek csak bizonyos környezeti változások esetén termelődnek, úgy is kifejezhetnénk, hogy az ezeket kódoló géneket be lehet „kapcsolni”.

Amikor a sejtanyagcsere fejlődéséről beszélünk, jusson eszünkbe az a több millió éves fejlődési folyamat, aminek eredménye napjainkban mi magunk vagyunk. Mivel bennünket, embereket sem azonos környezeti feltételek formáltak, ezért az anyagcserénk, tápanyagigényünk egyénenként különböző lehet, ezért nehéz két egyforma anyagcseréjű embert találni a világon. Alkati hasonlóságok természetesen léteznek, de a teljes egyezés meglehetősen ritka.

Ehhez tegyük hozzá, hogy az emberi környezet az elmúlt néhány emberöltő során ugrásszerűen változott meg, sokkalta gyorsabb tempóban, mint amit az evolúciós folyamat testi és sejtszinten követni képes. Táplálkozásunkra a fogyasztói társadalom által diktált magas kalóriatartalom és csökkent tápérték lett jellemző. A ciklusos természeti változások elvesztették jelentőségüket, azonban genetikánk, anyagcserénk még őrzi ennek nyomait, és ez a folyamat meg is nyilvánul, habár táplálkozásunk már nem követi ezt. Állandó kísérőnk lett a félelem, a stressz és emberi létünk javarészt a túlélésért vívott harccá nőtte ki magát. Érzelmi és mentális igénybevételünk fokozódott, fizikai igénybevételünk pedig csökkent. A technika fejlődésével a szennyező anyagok mennyisége is megnövekedett, melyek mára belekerültek légkörünkbe, táplálékunkba, ivóvizünkbe. Anyagcserénk ezért használhatatlan, sok esetben mérgező molekulákkal is meg lett terhelve, ezzel fokozva az igen energiaigényes, kiválasztó anyagcserefolyamatok munkáját, elhasználva a táplálékban amúgy is kevés vitamint, ásványi anyagot. A megnövekedett stressz miatt a szervezet a vérellátás átrendezésével rontja az anyagcserénk központjában lévő zsigerek (máj, gyomor-bélrendszer, vese) vérellátását, tartós oxigénhiányos állapotot idézve elő ezekben a szövetekben. A képlet itt leegyszerűsödik: megnövekedett energiaigény + csökkent vérellátás = szövetkárosodás. Ahol sejtek halnak meg, ott az immunrendszer takarítani fog, ez gyulladásos válasz kialakulásával jár. A gyulladásos hírvivő molekulák szintje megemelkedik a szövetekben, immunrendszerünk esendővé válik. Megjelennek a fájdalmak, a funkcionális zavarok, rendellenességek. Az állapot előrehaladtával egyéni érzékenységünk, lelki beállítottságunk függvényében jelennek meg betegségeink. Ezek így egyre nagyobb terhet rónak mind az egyénekre, mind a társadalomra. Annak ellenére, hogy az átlagos várható élettartam növekedett, az egészségesen várható élettartam mintegy 10 évet csökkent. A potenciálisan elvesztett életévek egyik főszereplőjeként az anyagcsere problémák szerepelnek, 2. típusú diabetes, zsírmáj, és ezek folyamatos emelkedést mutatnak. A táplálkozási hiányállapotok, beleértve a vashiányos vérszegénységet, ahogyan az emésztőszervi megbetegedéseket is, szintén jelentős oki részét képezik az egészségkárosodással leélt életévek növekedésének.

Az egészségkárosodással leélt életévek rontják az egyéni életminőséget, és a jelenlegi társadalmi rendszereinkre is teherként nehezednek.

Emiatt nagyon fontos, hogy figyelmünket a tudatos egészségkultúra kialakítása és a megelőzés felé fordítsuk. Ezekről a lehetőségekről tárgyalunk workshopjainkban, és ezeket a lehetőségeket vesszük egyénileg számba konzultációinkon, hogy egyensúlyt teremthessünk. Legyen Ön is saját egészségének szakértője, ismerje meg az egészség megőrzésének természetes lehetőségeit!

Egész-ség!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.